QUOTE(serdart @ Sep 29 2011, 10:00 AM)

Şimdi senin gibi bir hunter doktrininin yazısı üzerine yanıt vermek saygısızlık olacak ama affına sığınarak yazıyorum.
Oyuna ilk başladığım zaman yabancı kaynaklardan senin anlattıklarına benzer şeyler okumuştum. Elfler hunter için, hobbitler burglar için, dwarflar guardian için...vb ideal ırk olarak gösteriliyordu.
Ancak oyunda fazla zaman harcayıp birçok ırkı deneyince (ben şu an 7 klas ile oynuyorum), Lotro'nun temel anlatılan bilgilerden çok daha derin bir oyun olduğunu farkediyorsun.
Bir klas için verilen ırklar artılar ve eksiler taşıyorlar ve bu da klası dengeliyor. En başta "dwarftan hunter" olur mu diye düşünebilirsin ya da bunu yapan kişiler için senin deyiminle "macera aramışlar" diye algılayabilirsin ancak oyuncusuna bağlı olarak değişen birşey aslında yok. Tabii ki bir elf, ok atışlarında bir mobu daha yanına gelmeden indirebilir, ancak hunter bir dwarf da etrafını saran 2-3 mobu bir elf'e nazaran çok daha rahat indirir veya melee combata giren bir bossu daha rahat solalayabilir. PVP için de durum aynı. Monster oyuncular sürekli tek başına gezmiyorlar. Birçok kişi melee istesem champion açarım diye düşünebilir, ancak o zaman da kamuflaj istesem burglar oynarım da denebilir.
Oyun için kuralmış gibi görünen bazı şeyleri farklı yerleştirerek oyunu kendi tarzına göre verimli hale getirebilirsin. Lotro buna izin veriyor. (son update'den sonra fazla oynamadım, değişmiş olabilir). Örnek olarak ben guardianıma temel değerlerin aksine might, agility, vitality dizilimi yaptım, tanklık yapmıyorum ve çok memnunum.
Kısaca anlatmak istediğim bazı ırklar bazı klaslar için ideal olarak görülse bile, oyun dinamikleri içinde o klas için verilen bütün ırklar iyi iş çıkarıyorlar, sadece duruma göre farklılıklar gösteriyor.
Bu arada skirmish de hunterımın yanında guard var ama ciddi olarak pişmanım. Keşke okçu ya da savaşçı açsaydım daha verimli olurdu diyorum. Sage ise bence okçu için son derece yanlış olur çünkü çok rahat agro alıyor ve savunması çok zayıf. Sage nin en verimli olacağı klas guardian yanı, 10 m yakınında hasarını üstlenebilirsin.
Sen kişiselleştirmekten bahsediyorsun ben İdeal olandan bahsediyorum. Sen kendi gardiyanını kendine göre ayarlamışsın tanklik yapmiyorsun. benimde hunterimda 4.2k pwr var. Serverda en çok power kendimde gördüm. Bana artısı nedir ? Her raidde sonuna kadar dayanabilmesidir, diğerleri gibi ilk 1-2dk dan sonra LM aramıyorum. Bu kişiselleştirmektir. Nasıl seviyorsan öyle yapmaktır.
Guard hunter açıp etrafina 2-3 Mob çekmenin sana can çekişmekten başka yararı olmaz. Ortalama moblarin 4k hp sahip oldugunu düşünürsek, ve her mobun sana -25% induction verdiğini(4 mob oldugunda induction'un tamamlanmamasini örnek alarak) bu sana -75% induction verir. Melee skill dediginde zaten 2-3 tane ve biri zaten sadece daze. Artık kaçarmısın kitelermisin sana kalmiş.
Bazı ırklar bazı classlara göre ideal görünmüyor, bazı ırklar oyuna ve hikayelere göre bazı ırkları İDEAL yapmış ırklara bonus vererek. Bu ikisi çok farklı şeylerdir.
Şu anda oyunda en üstün class Ministrel olarak görünüyor. Eger update 5 ile düzeltmeler gelmezse mini açık ara hem dps hemde healer olarak.
Classlara göre düşünürsek, Guardianın tek şansı power bitmesiydi ama artık oda mini için problem degil.
Cappy ve Hunter zaten şansları pek yoktu.
Rk critic vuruyordu bubble süresi ve self heal sayesinde artık buda problem olmuyor.
LM ile biraz daha heyecanlı olabilir durum, mini için WS de self heal gelmesi LM için kötü oldu ve bubblenin daze yedikten sonra gitmemesi vs. ama self heal ve Anthemler için Balladlarin kalkmasi dengeleri bozdu bence.
Champion içinde Balladlarin kalkmasi ve artık Anthemler için durmak gerekmemesi, Wizard'in CD 1m düşmesi vs...
En çok üzüldüğüm class Warden oldu ikili gambitlerin kalkmasiyla DPS gerçekten çok düştü, geriye bir tek Ambush kaldi, onuda bubble veya Valar ile çok kolay atlatıyorsun.
Eğer bunları düzeltmesseler gerçekten oyun kınayta benzicek. Bunlar benim fikirlerim tabi,ve ilk dikkat ettiklerim, zamanla ne olur bilinmez =) 1 aya kadar herşey belli olur net bi şekilde.