Theodrien
Mar 23 2009, 12:56 PM
LotRO'da iki şekilde müzik çalabilirsiniz. Birincisi, klavyede yer alan 1-9 arası rakamlara basarak, ikincisi de ABC denilen hazır müzik dosyaları kullanarak.
Bir müzik çalmak için, öncelikle müzik aletinizin olması gerekiyor. Müzik aletini "Bard" adlı NPC'lerden alabilirsiniz.
Şimdi önce normal olarak nasıl çalacağınızdan bahsedelim;
Müzik aletini aldıktan sonra sağ tıklayıp, karakterimizin "ranged slot" bölümüne koyuyoruz. Ardından chat bölümünde /music yazıyoruz. Böylece müzik çalma moduna geçmiş bulunuyoruz. Bu durumda normal olarak çalmak için 1-9 arası rakamları kullanabilirsiniz. Her rakam bir notayı temsil eder. Ayrıca bu notaların farklı ses tonlarını çıkarmak için de ctrl, shift veya alt tuşlarından biri ile birlikte rakamlara bastığınızda, sesler daha farklı çıkacaktır. Bu şekilde notalarını bildiğiniz bir müziği kendi elinizle oyunda çalabilirsiniz.
El ile çalmak biraz zor olacaktır tabi ki. Bunun için asıl önemli noktaya geliyoruz; ABC dosyaları.
ABC Nedir?
ABC dediğimiz dosyalar, aslında bir müziğin notalarının ASCII kod biçiminde yazılmış şeklidir. Kısaca, tüm notaların yazı formatınaki halidir. Bu dosyalar basit bir yazı dosyaları olduğu için, Notepad, Word gibi herhangi bir yazı düzenleme programı ile düzenlenebilirler.
LotRO'da bu dosyaları çalabilmek için, dosyaları <dosya adı>.abc formatında /Documents and Settings/My Documents/The Lord of the Rings Online/Music klasörünün içine kaydetmek gerekir. Ardından oyun içinde müzik aletiniz üzerinizdeyken, /music yazıp müzik çalma moduna geçtikten sonra, /play <dosya adı> yazıyoruz.
Örnek vermek gerekirse, ben Nothing Else Matters adlı şarkının ABC dosyasını indirdim ve belgelerimdeki LotRO klasörünün içinde Müzik klasörüne attım diyelim. İndirdiğim dosyanın adı nothingelsematters olsun. Bu isim bana uzun geliyor diye dosyanın adını değiştirip nothing yapıyorum. Dosya adı değişse de, dosyanın içinde birşey değişmez. Sonra oyuna giriyorum, müzik aletimi takıp, /music komutuyla müzik çalma moduna geçiyorum. Ardından /play nothing yazıyorum. Böylece otomatik olarak Nothing Else Matters müziğini çalmaya başlıyorum.
Oyunda nasıl müzik çalabileceğinizi kısaca anlattık bu şekilde. Peki ABC şeklinde hazırlanmış müzikleri nereden bulacağım derseniz, aşağıda birkaç site adresi sıraladık. O sitelerde birçok müziği bulabilirsiniz. Yalnız şuna dikkat etmenizde yarar var. Her ABC dosyasını her müzik aleti ile çalamazsınız. Örneğin bir Fülüt için hazırlanmış müziği, Harp ile çalmak biraz bozuk bir ses oluşturabilir. Zaten sitede her dosyanın hangi müzik aleti için hazırlandığı yazıyor.
Artık siz de birer müzisyen olabilirsiniz.
Let the rock off begin!
ABC indirebileceğiniz siteler:
http://www.thefatlute.com/Home.aspx
http://www.walshaw.plus.com/abc/tunes.html
sovereign09
Apr 22 2009, 04:05 PM
visatada bulamadım ben music klasörünü
Theodrien
Apr 22 2009, 04:22 PM
Klasör yoksa kendiniz "Music" adında klasör açabilirsiniz.
UmbyD
Apr 24 2009, 02:52 PM
Çok güzel ozaman ben kendi müzik dosyamı atarım
Nariel
Jul 6 2009, 03:14 PM
1 saattir dosyalarla uğraşıyorum. Anlamadım ben birşey, yapamıyorum. Böyle konularda benim gibi yeteneksiz olan oyuncular için biraz daha kapsamlı yazarmısınız.
Mesela arkadaş upload etmiş paylaşmış. Linki açtığımda abidik gubidik şeyler yazıyor. Onu komple mi kopyalayıp yapıştırıcaz misal not defterine. Yapıştırdıktan sonra o music dosyasını buldum. Ama adını yanlış yazıyorum herhalde oyunda hata veriyor.
Tekrar örnek, dere diye bir şarkı var. <dere> diye mi yazıp kaydediyoruz nedir olay hocam?
Theodrien
Jul 6 2009, 05:24 PM
İndirdiğin .txt dosyasını direk yukarıda belirtilen klasöre at. Ondan sonra oyun içinde /music yazıp müzik çalma moduna geçip, "/play dosyaadı" yazarsan çalmaya başlarsın. "<>" işaretlerini koymuyorsun yani.
Alanore
Jul 6 2009, 05:28 PM
QUOTE(Theodrien @ Mar 23 2009, 01:56 PM)

LotRO'da bu dosyaları çalabilmek için, dosyaları <dosya adı>.abc formatında /Documents and Settings/My Documents/The Lord of the Rings Online/Music klasörünün içine kaydetmek gerekir. Ardından oyun içinde müzik aletiniz üzerinizdeyken, /music yazıp müzik çalma moduna geçtikten sonra, /play <dosya adı> yazıyoruz.
Eğer sen açmadıysan "Music" klasörü yoktur. Kendin bu dizine yeni klasör oluşturman gerekiyor. Daha sonra *.abc dosyalarını bu klasöre atıyorsun. > ya da < işaretlerini yazmıyorsun, dosya adı neyse onu yazıyorsun.
Edit: *.txt dosyalarını çalmazsa kendin dosya adındaki .txt kısmını silip yerine .abc yazaman yeterli.
Nariel
Jul 6 2009, 05:47 PM
Özürlü olduğumu kanıtladığım için kendimle bir kez daha gurur duyuyorum. Aynen öyle yaptım fakat oyun içinde dosya bulunamadı diyor. Oysaki yukarıdaki adımları tek tek yaptım. Music içinde hem .txt li hemde abc şeklinde denedim.
Hayır bana gelsin desinki sen de bir sorun yok hocam, ben kabiliyetsizim çalamıyorum flut. Yiğitliğe leke sürdürtmemek adına da hata verdiriyorum sisteme desin alsın ciğerimi söküp vereyim. Çalmasın flut falan istemez. Ama suçu hep başkalarına atarsak olmaz, yanlış. Ben doğru yapıyorum valla. Bana çalmıyor fludunu nasılsa, kendi iyiliği için istemiştim ben şansını kaybetti.
@Tamam oldu teşekkürler
Alanore
Jul 6 2009, 07:15 PM
QUOTE(Nariel @ Jul 6 2009, 06:47 PM)

@Tamam oldu teşekkürler

Müzisyenler klübüne hoşgeldin
Nariel
Jul 7 2009, 01:08 AM
Hoş gördük. Ezelden beri müzisyenim hangi çılgın bana zincir vurucakmış şaşarım. Bu orkestra işi de kafama yattı baya. Yapalım en kısa sürede. Üflemelilerde ben ve pan flütüm.
Jariss
Aug 17 2009, 11:19 AM
Yahu bu müzik işi bende kötü çuvalladı. Oysa ne kadar özeniyordum...
Şöyle açıklayayım;
Nota tuşlarına bastığımda sesler gelmiyor, gelse bile 15-20 saniye gecikmeli ve dağınık olarak geliyor. ABC ile de durum farklı değil, ne çalsam psychedelic oluyor =)
Bağlantım lagli desem değil, çözemedim ben bu işi. Oysa Bard Burglar RP'si yapmayı o kadar çok istiyordum ki...
Nariel
Aug 18 2009, 02:07 PM
ABC parçaları ilk başlarda öyle bir takılıyor. Bende aynı sorunu yaşadım, sürekli deneyince sistem alıştırıyor kendini hemen çalmaya başlıyorsun. Neden oluyor bu bende bilmiyorum.
Akşamları sıçrayan midilliye gelirsen fix bard ayinlerimiz olur. Orada konserlerimize falan katılırsın, sanada tecrübe olur.
Clandeth
Nov 21 2010, 04:03 PM
muhtemelen bu soru sorulmuştur da ben bulamadım buna dair bi şey. bazı aletleri neden çalamıyoruz? [mesela davul çalmak istesem require olarak "drum use" gösteriyor.]
class ya da race'e göre mi değişiyor?
Nariel
Nov 21 2010, 04:16 PM
Yeteneğin yoktur. Minstrel dışındaki sınıflar bütün enstürmanları öğrenemiyor, sadece birkaç enstürmanı kullanabiliyorlar. Minstrel ise her türlü aleti kullanabilir yanı sıra başka karakterlere de öğretebilir. Trainerına gidip passive skiller bölümünden o birkaç enstürman yeteneğini kazanabilirsin. Yine bazı enstürmanların kağıtları oluyor 2-3 golda AH'da satılıyor. Onları kullanarak ta öğrenebilirsin. Yahut bir minstreldan rica edip öğrenebilirsin. Minstrel'dan öğrendiğin enstürman yetenekleri belli bir süre sonra -takriben 2 hafta- kayboluyor.
Clandeth
Nov 21 2010, 04:27 PM
çok teşekkürler nariel, epeyce açıklayıcı oldu.
biz sıçrayan midilli'de işi gücü bırakıp müzik çalmaya başladık, etraftan da katılanlar olunca bayaa eğleniyoruz
Anduniel
Nov 21 2010, 04:29 PM
AH da satılan müzik kağıtlarının çoğu minstrel içindir. Farklı enstrumanları öğrenmenin en iyi yolu kendine bir minstrel bulup ondan öğretmesini istemek
Clandeth
Nov 21 2010, 04:33 PM
evet biraz kovalayacağım artık. ministrel olayını da ilk oynamaya başladığımda bilmiyordum, ben hatır hutur vururken adam arkamda arp çalmaya başladı, "ne yapıyo bu yeaa?" dedim sesli olarak. o çaldıktan sonra hayvan gibi hit vurmaya başlayınca jetonum düştü
Nariel
Nov 21 2010, 04:50 PM
Drum kağıdı var Andu, o drum kağıdını alıp okuyabilir. Benim bildiğim sadece Çan'ları diğer sınıflar öğrenemiyor, Minstrel için olan o kağıt. Drum kağıdını al derimde pahalıya koyuyorlar hep. En temizi minstreldan öğrenmek. Zaten mincerlarında işine gelir, belirli sayıda kişiye öğrettikleri zaman title kazanıyorlar. Şuan var bende, şarkıların hocası diye. En sevdiğim title.
Clandeth
Nov 21 2010, 06:05 PM
24 birilerini buldum da 2 lvl sonra yapabiliyorum dedi. etrafta türk olup olmadığını öğrenmenin en net yolu da kalabalık mekanlarda nikah masası çalmakmış ahhah
Gilhor
Jul 15 2011, 04:35 PM
başka site varmı bu konuyla ilgili_?
Anduniel
Jul 15 2011, 06:52 PM
Vardır da thefatlute en iyisi zaten.
juveva
Jul 17 2011, 06:21 PM
CODE
http://www.youtube.com/watch?v=q-vKjU1TcXQ&feature=related
gerçekten hoş olmuş

CODE
http://www.youtube.com/watch?v=R-noCbR2X0Q&feature=related
bu da bir hayli ilginç.
Erenhan
Jul 27 2011, 01:55 AM
Abi yardım edin neyde hata yaptım bilmiyorum herşey tamam oyunda son işlemi yapıyorum not found bilmem ne gibisinden hata veriyor bir yardım edermisiniz arkadaşlar nedemek istiyor ya ?
OzanHalilÖLMEZ
Jul 27 2011, 06:41 AM
Müzik klasörünün içindeki şarkı ismini /played yaptıktan sonra yanlış yazıyor olabilirsin
serdart
Jul 27 2011, 10:48 AM
Katılıyorum. Notaları .txt dosyası şeklinde Documents/The Lord of the Rings Online/Music klasörüne kaydettikten sonra o hatayı vermesi için ya dosyayı yanlış yere koymuşsundur ya da yazdığın isim ile kaydettiğin dosyanın ismi farklıdır.
Music klasörün yoksa Documents/The Lord of the Rings Online klasörünün içine bir tane aç.
Erenhan
Jul 27 2011, 11:31 PM
Tamam Beyler Eyv. Çözdüm .

Çok Güzelmiş Bu Yahu.İnsan Mutlu Oluyor Değişik Değişik Müzikleri Çalınca
Prince of Mirkwood
Aug 14 2011, 12:40 AM
bunu paylaşan arkadaşa sonsuz teşekkür ediyorum
famux
Jan 29 2012, 03:54 PM
teşekkürler paylaşım için..
fatalsoul
Mar 7 2012, 03:27 PM
peki koro halinde parçayı çalanlar var bunun bir yöntemi var mı yoksa aynı anda çalmaya başlayarak mı yapıyorlar?
Anduniel
Mar 7 2012, 04:58 PM
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen,
buraya tıklayınız.